Elsies päron

Julklappsbytarbazar

Hej på er!

Jag älskar juletider, men det här med prylar, leksaker och klappar har jag lite blandade känslor för. Som ständigt städande och ändå trampandes på lego – förälder, så finns det många anledningar till varför man vill begränsa det.

Resurstänk är såklart den största anledningen, ekonomiskttänk, vill-inte-ha-mer-prylar-på-golvet-tänk och vill fortfarande att våra barn skall kunna uppskatta annat än bara saker tänk.

Vi har en sådan där Paketalmenacka på väggen, den är inte fylld med paket för de hade inte fått vara kvar många minuter. Jovars, de klättrar och tar sig upp på vad som helst. Nej, till den här varianten så kommer tomten varje dag. Fast han kommer först efter vi har ätit middag, och han kommer BARA om man har ätit (i alla fall nästan) upp sin middag. Och han känner tydligen av det där jättebra och vet exakt när det är dags för paketen att anlända.

Elsie och Bibbi som verkar vara väldigt ok med de här tomtereglerna, är även förvånansvärt ok med att det smyger omkring en gubbe i vårt hem medan vi sitter och äter.

Tanken med den här var att vi skulle ha en hålhake på barnen att det skulle vara stämningsfullt och inte innehålla några tjusiga saker. Första paketet var en tandborste och Elsie grät i typ en timme. Sedan har det varit blandade ting och mest sådant som vi redan hade hemma i skåpen inslagna i torkypapper.

Att kunna behålla känslan att det är roligt att få paket, utan att det måste vara nytt, plastigt och Hello kitty. För jag kan ärligt känna en oro över hur ens barn agerar bortskämda trots att jag inte tycker att de är det.

Vi har önskat oss några saker av släkten som vi behöver eller som barnen verkligen har pratat om länge, annars mest att ärva leksaker eller kläder.

Sen skulle jag även vilja passa på att tipsa om årets Julklappsbytarbazar för er som bor i Stockholms trakten (tror tyvärr att den redan har varit i Götet, eller?)

Jag skrev om det även förra året. En skitsmart ide som säkert finns på massa ställen. Här är det Klimatsmarta Stockholmare på Miljöförvaltningen i Stockholm som tillsammans med det smarta verksamheten Retoy som håller i det här. Denna gång hålls den i Bryggarsalen (vid odenplan). De kör leksaksbyte kl 11-15 nu på lördag den 14/12. Alltså i morgon!

Retoy jobbar med ett koncept att skapa platser där barn på ett roligt sätt genom lek och med leksaken som verktyg lär om miljö, hållbarhet och barns rättigheter.

Bra va!

Hur tänker ni kring det här med klappar, prylar och barn?

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Frida

    När vi var små slog mamma in alla djur å figurer till julkrubban. Perfekt julkalender att öppna varje dag, å kul att leka med. Vi sådde gräs å tillverkade palmer till krubban å på julafton var jesusbarnet i paketet.

  2. Johanna

    Vi har nog lite blandat. Får lite (säkert en hel del) nytt, men det är inga slit och slängleksaker, utan typ lego, brio, spis mm som man kan ha glädje av i många år. Men även där blandar vi med begagnat. Har överlag lite plastleksaker, och vi rensar ut och sparar på vinden eller skänker till kompisbarn mm när våra vuxit ur det.
    Men just nu är fyraåringen inne i en klipp och klista-period där klistermärken och pysselböcker står väldigt högt i kurs. Där finns det ju inga alternativ direkt. Men hon har helt fattat grejen med leksakers kretslopp, för hon sa det igår ”när jag lekt klart med detta går det till L (systerdotter) och sen till hennes kusin”. Och hon blir faktiskt ganska stolt när hon får ärva leksaker från nån kusin som hon ser upp till.

    1. kristin

      Hej Johanna!

      Det är såklart blandat här också, och klipp, klistra och klistermärken är superpoppis. Men får vi in lite tänk så har vi tillsammans kommit en liten bit:)

      Trevlig vecka till dig och familjen!